Váci Polgári Estek 2019-2020

A Váci Reménység Egyesülettel és a Váci Polgár Közéleti Havilappal közösen indított rendezvénysorozatunk: Váci Polgári Estek

Az est közponjában minden hónapban egy különleges vendég előadása áll.

Az est házigazdái: Fábián Fédra szervező, műsorvezető és Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Minden hónap negyedik csütörtökén várjuk Önöket a Kilátó Központban!

 

Az eddigi alkalmaink:

2018. szeptember: Rétvári Bence, országgyűlési képviselő

2018. október: Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

"A Váci Polgári Estéken a családcentrikus fiatalok nagy örömére Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony volt a vendégünk. Az esten az államtitkár asszony kiemelte mennyire fontos a kormány szerepe abban, hogy a családalapító fiatalokat az első otthon megszerzésében támogatja, és segíti őket a további fejlődésben. Novák Katalin a kormány legutóbbi csokkal kapcsolatos döntéseiről, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket. Az est végén lehetőség volt arra is, hogy mindenki saját kérdéseire kapjon választ az államtitkár asszonytól nemcsak a csokkal, hanem egyéb más családügyi témával kapcsolatban is."

2018. november: Dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke

"Az est vendégeként a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány elnökét, a CÖF alapítóját és egyben szóvivőjé, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnökét, Dr. Csizmadia Lászlót köszönthettük. Nevéhez nemcsak a szellemi honvédelem mozgalom megalapítása fűződik, számára fontos a lelkekben mozgósítani, ami magyar és megmutatni mindenkinek magyarságunkat. Az első békemenet szervezője elmondta, a közösség összefogásának hatalmas ereje van. Az előadásában kiemelte, a szellemi honvédelem fő célja a nemzeti függetlenség és a kulturális identitás megőrzése, a szociális igazságosság megteremtése. Kiemelte, hogy mai rohanó és internetes világ ellenére is be lehet vonni a fiatalokat a civil közösségi életbe különféle kulturális és sportesemények megszervezésével. Az est folyamán az érdeklődők megismerkedhettek a CÖF misszió tevékenységével, melynek fő irányvonalai a gyermekétkeztetés korszerűsítése, helyi ételek népszerűsítése és a vidéki kistermelői közösségek létrehozása."

2019. január: prof. dr. habil. Szakály Sándor, egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója

"Az esten prof. dr. habil. Szakály Sándor, egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját nagy szeretettel fogadta a közönség, főként idősebb korosztályból állt a témából adódóan. Előadása során a trianoni békediktátum hátteréről és a mai korra kiható eredményeiről beszélt a vendégeknek. Egyúttal a XX. század történelemről, a magyarságot sújtó következményekről is beszélt. Részletesen elemezte az 56-os forradalomhoz vezető politikai eseményeket. A közönég soraiban ülők közül sokan átérezték az akkori fájdalmakat és igazságtalanságokat. Előadása során kiemelte, hogy fontos megőrizni magyarságunkat, a nemzet célját csak együtt, összefogva tudjuk jobbá tenni."

2019. február: Deutsch Tamás, Európai Parlamenti képviselő

"A közelgő európai parlamenti választás tükrében az est vendége dr. Deutsch Tamás, európai parlementi képviselő úr volt vendégünk. A teltházas rendezvényen kíváncsian várta a sokrétű közönség, miként látja az európai parlement képviselője a mostani helyzetet. Véleménye szerint a migráció áll majd a választások középpontjában és magasabb részvételi arányra lehet majd számítani. Kihangsúlyozta, hogy ismét megjelentek az illegális bevándorlást támogató előterjesztések, a migránsvízumról és a kvótarendszer bevezetéséről. Számára megnyugtató, hogy a magyar polgárok a migrációval kapcsolatosan elmondhatták véleményüket a népszavazásnak köszönthetően."

2019. március: Dr. Fónagy János államtitkár

"A kormány közúthálózati bővítéseiről a Váci Polgári Esten dr. Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár számolt be részletesen a közönségnek. Térségünket is érintő fejlesztésekről is szó volt, többek között a M2-es útfejlesztésről, melynek köszönthetően Vác és környéke már 25 perc alatt is megközelítheti a fővárost. A volt közlekedési miniszter főként a Vácott és a környékbeli településeket érintő beruházásokról tájékoztatta az érdeklődőket. Az est folyamán kiemelte fontos mérföldkőnek tartja, hogy 1846-ban először Vác és Pest között épült meg a vasúthálózat, és a vasút fejlődését. Azonban nagy veszteséget jelentett a trianoni diktátum és a későbbi politikai intézkedések, melyek lerombolták a kiépített vasútvonalakat. De a váciak szerencsésnek mondhatják magunkat hiszen, nemcsak 1846-ban járt élen a vasúthálózat a városban, hanem napjainkban is hiszen hamarosan modern, emeletes vonatokkal közelíthetik meg a fővárost a váci polgárok, többek között erről is tájékoztatta az érdeklődőket vendégünk. A témát érintő kérdésekre természetesen minden kérdező választ kapott."

2019. április: Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és humanitárius segítségnyújtásért felelős államtitkár

"2016-ban a magyar kormány elindított egy programot Hungary Helps névvel, melynek legfontosabb célkitűzése az üldözött keresztények megsegítése. A másik nagyon fontos pontja ennek a programnak, hogy a migrációt helyben, humanitárius segítségnyújtással előzzék meg. A program fontosságáról és az elért eredményekről tartott egy nagyon megható előadást vendégünk, Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár. Mindenkit megrendítő képsorokkal mutatta be milyen életük van a keresztényeknek, hogyan alázzák meg őket az iszlamisták mindennap és teszik tönkre az életüket, családjaik életét. Azbej Tristan azt is kiemelte, hogy a Srí Lankán történt események után Magyarország az elsők között volt, aki gyorssegélyt ajánlott fel a sérült gyerekeknek és az árván maradt fiataloknak. Az est folyamán a közönséget a program további állomásairól tájékoztatta a jelenlévőket az államtitkár. Az est mindenki számára megható és emlékezetes volt."

2019. május: Hazajáró c. műsor alkotói: Kenyeres Oszkár és Moys Zoltán

"A Váci Polgári Est rendezvénysorozatot egy könnyed beszélgetés zárta, a vendégek Primma Primissa díjas „Hazajáró” című műsor alkotóival ismerkedhettek meg. Betekintést nyerhettek a kulisszatitkokba és a fiatal, lendületes csapat távoli terveiről kaphattak ízelítőt. A hazajárók stábjának rendezője Moys Zoltán és a szerkesztő-riporter Kenyeres Oszkár most szó szerint hazajöttek, hiszen mindketten váciak, itt születtek és itt kezdték el járni az erdőségeket, a Börzsönyt, a Pilist és a Visegrádi-hegységet. A ma már több mint 240 epizódot megélt műsor alkotói a történelmi Magyarország szinte minden területén forgattak már a határon túl rekedt honfitársakról, de a világ olyan pontjai is a Hazajárók célkeresztjébe került, ahol a szórványmagyarság őrzi a nyelvet és tartja a hagyományokat. Nem csak a helyi társadalmi keretek bemutatása a célja az alkotóknak, hanem annak a gazdag természeti szépségnek a lefilmezése is, amit nyújtani képes a Kárpát-medence, hangzott el az előadáson."

 
2019. szeptember: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
 
2019. október: Dr. Csókay András, idegsebész
2019 november: Döbrentei Kornél író, költő és felesége, Petrás Mária keramikus, Magyar Örökség és Prima Primissima díjas népdalénekes
(beszámoló ide kattintva)
2020. január: Kassai Lajos magyar íjkészítő és lovasíjász versenyző
2020. február: Marton Zsolt megyéspüspök

2020. szeptember: Müller Cecília tisztifőorvos és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője

Járványhelyzet miatt elmaradt

2020. október: Kautzky Armand színművész
Honlap készítés